Ob osebnem prevzemu na Kmetiji Kastelic do 10% popusta na celoten nakup.

KDO SMO

O nas

Ekološka kmetija
z bogato tradicijo

Smo družinska kmetija z bogato tradicijo, ki verjame v okolju in živalim prijazno kmetovanje. Že več kot dvajset let ekološko kmetujemo z roko v roki z naravo in ji s tem vračamo vsaj toliko, kot daje ona nam. Ponujamo vam le pridelke in izdelke, ki jih lahko na kmetiji pridelamo in predelamo po najvišjih standardih, brez sklepanja kompromisov pri kakovosti.

DRUŽINA

Ekološka družinska
kmetija Kastelic

Na kmetiji pri vseh opravilih v slogi in razumevanju sodeluje več generacij. Znanje in izkušnje se prepletajo med mlajšo in starejšo generacijo, a se pri razvoju kmetije vse bolj izražajo sveži pogledi na kmetovanje, saj se usmerjamo v napredne metode, tehnologije ter digitalizacijo kmetovanja. Ob tem se tudi preko biodinamičnih metod kmetovanja konstantno izobražujemo in iščemo stik z naravo, s čimer želimo še v prihodnje uspešno kmetovati v sožitju z naravo.

Jaka

Jaka je agronom, ki je pri rosnih 23 letih (leta 2018) tudi uradno prevzel vodenje kmetije. Od takrat srbno skrbi za nemoteno delovanje in razvoj kmetije. Pri njegovem vodenju ga vodi misel, ki mu je bila predana skupaj s kmetijo: “Kmetija ni moja last, niti ni bila očetova, temveč je last generacij. Uradno sem sicer lastnik, še vedno pa bo šla nekoč v roke mojega naslednika, tako da sem jo dejansko dobil le v upravljanje. Moja naloga je, da jo ohranim, ji dodam svoj delež, jo nadgradim in predam naslednjim generacijam.”

ODGOVORNOST

Vodenje in koordinacijA dela na kmetiji

NAJLJUBŠE OPRAVILO NA KMETIJI

Žetev žitnih polj

NEOBIČAJNA JED Z JABOLKI

Sveža skuta z jabolčno čežano

Anja

Anja je Korošica, ki je koroške brege zamenjala za dolenjske griče in doline. Od nekdaj zaljubljena v kmetijstvo in vse, kar je z njim povezano, s svojim pozitivnim pristopom in energijo prinaša naši kmetiji nov veter, organiziranost in povezovalno celoto, ki jo želimo pokazati tudi navzven.

ODGOVORNOST

administraCIJA in skrb za zunanjo podobo kmetije

NAJLJUBŠE OPRAVILO NA KMETIJI

SKRB ZA DOMAČO PRODAJALNO IN DRUŽBENA OMREŽJA

NEOBIČAJNA JED Z JABOLKI

Hren z jabolki, kot priloga.

Ana

Ana je velika zagovornica zdravega življenja in ekološke prehrane na vsakem krožniku. Redno skrbi za pridelavo domače zelenjave, da smo kot družina samooskrbni. V prostem času se rada posveča svoji strasti – zeliščarstvu in izdeluje razna mazila, hidrolate, čaje, … in s tem polni našo “domačo lekarno”.

ODGOVORNOST

PridelavA zelenjave, pripravA oz. pakiranje izdelkov, prodaja doma

NAJLJUBŠE OPRAVILO NA KMETIJI

Pridelava lastnega semena zelenjave

NEOBIČAJNA JED Z JABOLKI

Bonboni iz posušenih pasiranih jabolk

Alojz

Alojz je svojo ljubezen do krav molznic leta 2002 zamenjal za jabolka. Ker se zaveda pomena generacijske prenove in dobrih odnosov, je kmetijo predal že zelo zgodaj. Kljub temu je še vedno zaposlen na kmetiji, kjer s svojim večnim nasmehom ter dobro voljo skrbi predvsem za prodajo na tržnicah, predelavo žit v moke ter razne zdrobe in rižke. Je tudi glavni pripovedovalec zgodb in naš zabavljač ob večerih, ko je potrebno poprijeti za harmoniko ali pa zapeti kakšno “tapravo” slovensko pesem.

ODGOVORNOST

Glavni mlinar in prodajalec na tržnicah

NAJLJUBŠE OPRAVILO NA KMETIJI

Skrb za živali

NEOBIČAJNA JED Z JABOLKI

Dušena jabolka z jogurtom

ZAKAJ MI
Zakaj izbrati nas
in naše izdelke?

Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet.

Brez sprejemanja
kompromisov pri
kakovosti izdelkov

Sodobna vizija

Nenehno
naDgrajevanje

Pridelava v sožitju
z naravo

ZGODOVINA
Naša kmetija Kastelic je bila prvič omenjena že davnega leta 1453.
Prva omemba kmetije sovpada s prvo omembo vasi Mali Vrh in cerkve sv. Matevža in sega v leto 1453. Konkretnih podatkov, kaj se je s kmetijo dogajalo vse do začetka 20. stoletja, nimamo. V času 1. svetovne vojne je na naši kmetiji živela družina Miklič, ki so jim po domače pravili tudi “Jakljevi”. Gospodar kmetije je bil Jože Miklič, ki je svoje življenje izgubil v boju za domovino v 1. svetovni vojni in doma samo pustil ženo Frančiško, ki se je zatem znova poročila z Alojzom Kastelicem, ki je prihajal iz bližnje vasi – Poljane pri Mirni Peči, s kmetije “Brezarjevih”. Tako se je leta 1919 kmetija “Jakljevih” preimenovala v kmetijo “Brezarjevih” in kmetovati je pričela prva generacija Kastelic.

Razvoj družine in dela

DRUŽINA KASTELIC

Danes kmetuje že četrta generacija družine Kastelic. Prva generacija si je glavnino prihodka zagotavljala z mešanim kmetijstvom, medtem ko je druga že pričela najprej s specializacijo v vinogradništvo. Leta 1975 se je kmetija preusmerila v mlečno proizvodnjo, po letu 1995 pa smo se odločili za prehod v bolj delovno intenzivno panogo po hektarju – sadjarstvo. Leta 2002 smo posadili prvi sadovnjak in vstopili v certificirano shemo ekološkega kmetovanja samo s sadjarstvom.
PROCES
Naš proces dela v
vseh letnih časih
Jablanam, jabolkam in končnim izdelkom posvečamo zelo veliko pozornosti, saj želimo zagotavljati kakovost in svežino skozi vse leto. Do jabolk brez posrednikov in dolgih nabavnih verig.

01

JABLANE

Skrb za jablane skozi vse leto

Naša pozornost za skrb jablan se prične že januarja z zimsko rezjo, kjer oblikujemo krošnjo dreves. Aprila v primeru nizkih temperatur (<-2) nasad orošujemo in ga zaščitimo pred pozebo. Po končanem cvetenju razpnemo mreže proti toči, da nasad zavarujemo tudi pred točo. Skozi leto obdelujemo površino pod drevesi, v poletnem času pa po potrebi nasade namakamo.

02

OBIRANJE

Obiranje jabolk v sadovnjakih

Ko plodovi posameznih sort jablan dosežejo optimalno tehnološko zrelost in obarvanost, jih skrbno oberemo v plastične boks palete, katere nato skladiščimo v hladilnicah do prodaje. Sorto Sansa začnemo obirati že sredi avgusta. Ob koncu septembra dozorita sorti Topaz in Opal, obiralno sezono pa zaključimo konec oktobra z obiranjem Gold rusha.

03

HLAJENJE

Hlajenje jabolk za daljšo obstojnost

Jabolka obiramo v plastične boks palete ter jih do prodaje skladiščimo v hladilnicah na temperaturi od 0° C do 1,5° C. Preden so jabolka pripravljena za prodajo jih skrbno ročno preberemo, po potrebi očistimo in razvrstimo v različne kakovostne razrede.

DOSTAVA

04

Dostava jabolk in ostalih izdelkov

Naše izdelke prodajamo doma v domači prodajalni, lahko pa jih naročite tudi preko spletne trgovine. Na območju Novega mesta in Ljubljane izdelke strankam dostavimo tudi do doma, lahko pa se za prevzem predhodno dogovorimo še na ostalih lokacijah. V času jabolk nas tedensko najdete tudi v Spar centru Vič v Ljubljani ter na tržnici v Vrhniki.